Γιώργος Παπαγιαννάκης

Γιώργος Παπαγιαννάκης

Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου στις Σελίδες Πολιτισμού της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Οδός Πανός», στην εφημερίδα «Η Άποψη», καθώς και στους ιστοχώρους bibliotheque.gr, vakxikon.gr και pagenews.gr.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών με μεταπτυχιακό στις Πολιτισμικές και Κιν/φικές Σπουδές του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος πιάνου από το Εθνικό Ωδείο.

Το ερευνητικό ενδιαφέρον του στρέφεται στη χρήση μεικτών μέσων (κινηματογράφου, βίντεο, μουσικής, ηχητικών τοπίων) ως δραματουργικών εργαλείων στο θέατρο.

Κατά τη διετία 2016-2018 διετέλεσε Αναπληρωτής Ταμίας και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, όπου είχε και την ευθύνη των επίσημων ελληνικών μεταφράσεων των μηνυμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και Χορού 2018 και την επέτειο για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του International Theatre Institute. Το 2019 συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή της Ημερίδας με θέμα «Οι κριτικοί, το θέατρο και η νέα αγορά» που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια για το θέατρο και έχει λάβει μέρος ως μέλος κριτικής επιτροπής σε θεατρικά φεστιβάλ.

Μεταφράσεις του έχουν κυκλοφορήσει από τους εκδοτικούς οίκους «Αιγόκερως», «Οδός Πανός» και «Βακχικόν», ενώ τρεις, που αφορούν θεατρικά έργα, αποτέλεσαν υλικό παραστάσεων.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων.